Afrodisias Antik Kenti | Denizli'de Gezilecek Yerler

Afrodisias Batı Anadolu'nun tarihi Karya kültür bölgesinde, Türkiye'nin küçük Yunan Helenistik kentiydi. Geyre köyü yakınında yer almaktadır. Afrodisias kült imajı olan Yunan aşk tanrıçası Afrodit'in adını almıştır. Bölgenin metropolü olan Afrodisias aynı zamanda Karya eyaletidir. Beyaz ve mavi gri Karya mermeri, cepheler ve heykeller inşa etmek için bitişik yamaçlardan çıkarılmıştır. Roma dünyasında yapılan mermer heykeller ve heykeltraşlar ünlü olmuştur. Afrodisias'ta heykellerin bir çok örneği çıkarılmış ve Afrodit'in bazı gösterimleri Roma dünyasının diğer bölgelerinde de hayatta kalmıştır. 

Şehrin heykel ve felsefe için önemli okulları, 5. yüzyılın sonuna kadar putperesliğin merkezi olmuştur. 7. yüzyılın başlarında depremle tahrip olmuş ve antik tiyatronun bulunduğu yerde küçük bir yerleşim kalarak eski halini hiç bir zaman kurtaramadı. Geyre olarak adlandırılan bu şehir 8. yüzyılda Bizans döneminin mali idari birimin merkezi olmuştur. 

Deprem bölgesinde yer alan Geyre 4. ve 7. yüzyılda şiddetli depremlere maruz kalmıştır. Yaşanan depremlerden birinde kasabanın bazı bölümleri sel baskınına maruz kalmış ve mücadele etmek için kurulan tesisatların kanıtları hala görülebilmektedir. Afrodisias 7. yüzyılda yaşanan depremde tahrip oldu ve tekrar toparlanamadı. Bu yüzden şehir yakın bir mesafeye tekrar kuruldu.

Afrodisias'a nasıl gidilir ?

Türkiye’de Ege Bölgesinde, Aydın İli’ne bağlı Karacasu ilçesinde yer alır. Karya dönemine ait tarihi zenginlikleri detaylı öğrenebilmek için rehber ile seyahat etmek gerekir. Afrodisias tur seçeneklerimiz buraya tıklayınız.

Tetrapylon

Afrodit Tapınağı'nın kutsal alanına giriş sağlayan bu anıtsal kapı, M.S. 200 yılı civarında inşa edilmiştir. Bu kapı sayesinde şehir kuzey ve güney doğrultulu ana caddesi tapınağın önündeki geniş avluya bağlanmıştır. Yapı M.S. 2. yüzyılın tipik zengin süslemelerine sahiptir. Kapının iç (batı) cephesi "kırık" alınlığıyla ve dış (cadde) cephesine göre daha da abartılı kabartmalarıyla ziyaretçileri şaşırtmayı hedeflemiştir. Bu yapının bilimsel verilere dayalı rekonstrüksiyonu 1991 yılında tamamlanmıştır.. Bu projenin gerçekleşmesi, yapının özgün mermer bloklarıın %85 oranda korunarak günümüze ulaşması sağlanmıştır. 

Afrodit Tapınağı

Afrodit Tapınağı M.Ö. 1 yüzyılda inşa edilmeye başlamış olmasına rağmen bulunan kalıntılarda daha eski zamanlar olduğu düşünülmektedir. Bulunan kalıntılara göre Augustus dönemin tamamlandığı düşünülür. Tapınak binası, Hristiyan bir bazilika haline geldiğinde değiştirildi. Binanın yıkılmış olduğuna inanılmaktadır. 

Bina her iki tarafta 13 sütun, önde ve arkada 8 sütun bulunan sekizgen bir tapınak olarak bilinirdi. Bazı sütunlarda onları tapınağa sunan donörlerin isimleri yazılıdır. Helenistik döneme ait çeşitli mozaik parçalarının keşfi, bölgede daha eski bir tapınağın var olduğunu gösterir. Fakat 5. yüzyılda kiliseye dönüştürülmesitle eski binanın tüm izleri silinmiştir. Ayrıca kült heykelleri içeren mahzenin duvarları yıkılmış ve yan sütunlar dışa doğru hareket edecek şekilde genişletilmiştir. 

Stadium

Şehrin kuzey ucunda yer alan Stadyum, muhtemelen Akdeniz'in en iyi korunmuş ve türünün en büyüğüdür. 262 m uzunluğunda ve 59 m genişliğinde 22 oturma sırası vardır. 30.000 seyirci kapasitesine sahiptir.

Stadyumun uçları elip şeklini veren dışbükeydir. Bu şekil sayesinde stadyumun bu bölümünde oturan seyirciler birbirlerinin görüşlerini engellemeyecek ve tüm arenayı görebileceklerdir. 

Stadyum özellikle atletik yarışmalar için tasarlanmış , fakat 7. yüzyıl depreminde hasar gördükten sonra sirkler, vahşi canavar gösterileri, gladyatör dönüşleri için kullanılmaya başlamıştır. 

İzmir Afrodisias arası kaç km'dir ?

Aydın otoyolu üzerinden 207 km mesafededir.

Odeon (Konser Salonu)

Afrodit Tapınağı'nın güneyinde 1962 yılında yapılan kazılar sırasında keşfedilen Odeon yarım daire şeklindedir. Aslan ayaklı 12 oturma sırası vardır. Sahne kısmı mozaiklerle dekore edilmiştir.

Salonun kapasitesi yaklaşık 1700 kişiydi. Ayrıca 5. yüzyılın başlarına kadar seneto toplantılarının düzenlendiği ve spor alanı olarak kullanılmıştır. Sahne binasının üst kısmında başarıların kayıtları vardır.

Hadrian Hamamı

Hamam yapıları, imparatorluk dönemi Roma kentinde birer tonozlu mimari ve su teknolojisi harikası olarak göze çarparlar. Roma'daki hamamlar imparatorluk genelindeki yıkanma, spor ve rahatlama amacıyla kullanılan hamamlara esin kaynağı olmuştur. Hamam yapıları renkli mermerlerle döşenmiş, kubbeler ve tonozlarla taçlandırılmış, klasik düzeydeki kaliteli ve mimari heykellerle süslenmiştir. 

Hamamlar kölelerce çalıştırılan odun fırınları ile ısıtılmaktaydı. Fırınlardan yükselen sıcak hava, döşemelerin altındaki yükseltilmiş boşluklara ve duvarlardaki düşey borulara konveksiyon yöntemiyle gönderilmekteydi. Hamamlar sofistike bir sistemde sıcak, ılık ve soğuk odalara ayrılmıştır. Yapıların amacı sıradan vatandaşlara saray lüksünü yaşatmaktır. Hamam teknolojisi Roma'dan Araplara ve günümüzdeki Türk hamamlara geçmiştir. 

Tiyatro 

Tiyatro M.Ö. 1 yüzyılın ikinci yarısında Akropolis'in doğu yamacına inşaa edilmiştir. Oturma kapasitesi 8.000 olan tiyatronun, sahne binasında 4 tanesi ön sahneya açılan 6 adet giyinme odası mevcuttu.

Sahne binasının duvarı, kentin tarihiyle ilgilil imparatorların senatör kararnameleri veya şehre mektupları gibi önemli belgelerin Yunanca yazıtlarına sahiptir. Orkestra ve sahne binası hayvan dövüşlerine daha uygun hale getirmek için restore edilmiştir. M.Ö. 7. yüzyılda yaşanan depremde büyük bir hasar alan tiyatronun oturma yerlerinin üzerine evler inşa ettiler ve kuleler ile çevreleyerek kale olarak kullanmışlardır.

Sebasteion

MS 20-60 yılları arasında erken Roma İmparatorlarının tapımı için Afrodisias'lı iki aile tarafından inşa edilmiş gösterişli bir yapı kompleksidir. Bu kompleks, bir tapınak ve her iki yanında üçer katlı ve sütunlu birer yapı bulunan 90 metre uzunluğunda bir tören yolundan oluşur. Yolu çerçeveleyen bu yapıların 2. ve 3. katlarında gerçek boyutlu figürler yer alıyordu. 1970'li yılların sonlarında yapılan kazılarda 200 kabartmanın 80 tanesi yağı yıkıldığında düştükleri noktada bulunmuştur. 

Maske ve Girland Frizi

Maske ve Girland Frizi Afrodisias'ta çok sevilen bir mimari bezeme elemanıydı ve şehrin meydanlarında yer alan Ion düzenindeki revakları süslerdi. Kuzey Agora ve Palmiye Parkı'nı sarar, Bazilika'nın iç mekanını çevreler ve Doğu Propylon boyunca uzanırlardı.

Kurdeleler, yapraklar ve çeşitli meyvelerden oluşan sarkık girlandlar, refahı ve halk kutlamalarını temsil ederler. Girland büyük çeşitlilik gösteren tiyatro maskesi betimleri üzerinde bağlanmıştır. Popüler dramadan seçilmiş bu maske betimleri tanrı, kahraman, vatandaş, köle, asker ve atlet gibi tiplemeleri temsil ederler. 

Burada sergilenen Friz bloklarının büyük çoğunluğu Palmiye Parkı'nın kuzey stoasına aittir. Bu stoa, yerel bir hayırsever olan Menandros oğlu Diogenes tarafından İmparator Tiberius'a adanmıştır. Bu bloklar 1937'de Giulio Jacopi liderliğindeki bir ekip tarafından tek bir kazı sezonunda ortaya çıkarılarak İzmir'e götürmüşlerdir. Uzun yıllar boyunca İzmir Arkeoloji Müzesi'nin bahçesinde sergilenen bloklar 2009 yılında Afrodisias'a iade edilmiştir.

Agora

Afrodisias Tapınağı ile Akrapolis arasında yer alan büyük kamu ve pazar bölgesiydi. Çoğunlukla müzikal etkinlikler için yapılan bir yapıdır. Kısacası burası halk arasında söyleşi ve edebiyat yarışmalarını gerçekleştirme amacıyla hizmet vermiştir.

Rehberli özel turlarımız ile İzmir Havalimanı veya belirteceğiniz noktadan turunuza başlanır. Pamukkale & Afrodisias Tur avanjaları için buraya tıklayınız

Afrodisias Tur Detayları

Otelden veya İzmir Havalimanından yola çıktıktan sonra en etkileyeci yerlerden biri olan Pamukkale'ye doğru yola çıkıyoruz. Mimari olarak çok zekice tasarlanmış olan antik Tiyatroyu, dünyaca ünlü Necropolis'i ve Şeytan Çukurunu ziyaret ediyoruz. Ayrıca yılın yarısı yüzmeye uygun olan doğal yeraltı suyu havuzunda zaman geçiriyoruz. Akabinde Aşk Tanrıçasının şehri olan Aphrodisias'a doğru yola çıkıyoruz. Dünyanın en büyük antik tiyatrolarından birine sahip olan şehir, ayrıca Odeon, Başpiskopos'un Sarayı, Stadyum, Afrodit Tapınağı ve etkileyici heykel ve kabartmalarla dolu olan müzeyi ziyaret ediyoruz. Turun sonunda terchinize göre otel veya İzmir Havalimanına dönüş sağlıyoruz. Ayrıntılı tur detayları için buraya tıklayınız.

İş Ortaklarımız